Leila Bosna’daki faaliyetini tamamladı

Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan, ev sahipliğini Bosnalı ortağımız, Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO)’nun yaptığı, ESC İnsani Yardım projemiz “HAND” kapsamında Bosna Hersek’e giden Fransız gönüllümüz Leila Slimane Saraybosna’daki 1 senelik gönüllü hizmetini tamamladı.
Leila, Saraybosna’da bulunan göçmenler ve mülteciler için Geçici Kabul Merkezleri’nde (TRC’ler) gönüllü olarak hizmet vermek üzere görevlendirildi. Zaman zaman yaşlılar merkezinde de gönüllü olarak çalıştı. Diğer aktiviteleri arasında BRAVO tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Saraybosna’da düzenlenen bazı Gençlik Değişimlerine katılmak vardı.
TRC’lerdeki işi, yararlanıcılara Arapça veya Fransızca olarak çok sayıda çeviri ve bilgi iletmeyi içeriyordu. Kayıt masasında çalışmak üzere görevlendirildi. Kayıt görevlisi, her yeni gelen yararlanıcının kişisel verilerini bilgisayar sistemine girerken, onlara yemek ve giyim/hijyen malzemeleri dağıtım saatlerini açıklıyor; kayıt belgelerini imzalamalarını istiyor ve sorabilecekleri soruları tercüme ediyordu.
Leila, genellikle gıda dışı maddelerin bulundurulduğu depoda çalıştı. Her göçmene ilk geldiklerinde dağıtılan hoş geldin paketlerini (giysiler, hijyen ürünleri ve bir battaniye) hazırladı. Ayrıca bu hoş geldin paketlerinin dağıtımına da yardım etti.
Ayrıca kamptaki WASH (Su, Sanitasyon ve Hijyen) faaliyetlerine katıldı. Her gün konaklama birimlerinin temizlenmesi gerekiyordu, bu yüzden Leila ve diğer gönüllüler temizlik malzemelerini (süpürgeler, faraşlar, çöp torbaları) konaklama birimlerine getirmek ve yararlanıcıların alanlarını temizlemelerini sağlamak zorundaydı. Ayrıca her gün yeni insanlar geliyor ve diğerleri gidiyordu, bu yüzden TRC’den ayrılan yararlanıcıların bıraktığı battaniyeleri toplamak, bunları yıkamaya götürmek ve daha sonra yeniden dağıtmak zorundaydılar.
Bazen atölyelere katılmak, tercümanlık yapmak veya sadece göçmenlerle sohbet etmek ve onların yolculukları ve mücadeleleri hakkında paylaşmak istediklerini dinlemek için TRC’nin sosyal köşesinde otururdu.
Leila ve diğer gönüllüler ayrıca deponun yeniden düzenlenmesine katıldı. Bu iş yaklaşık 10 gün sürdü. Raflar, mevcut alanı optimize etmek ve malların güvenli ve verimli bir şekilde depolanmasını sağlamak için yeniden düzenlendi. Depo koordinatörünün gözetimi altında ayrıca yarıyıllık envanteri gerçekleştirdiler ve stoktaki her bir ürünü fiziksel olarak saydılar.
Leila, Ušivak TRC’deki Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek (MHPSS) ekibinin bazı faaliyetlerinde yer aldı. Özellikle, başa çıkma becerileri üzerine bir çalıştayın eş kolaylaştırıcılığını yaptı. Bu çalıştayın amacı, TRC sakinlerine stres yönetimi, dayanıklılık oluşturma ve ruhsal iyilik için pratik başa çıkma mekanizmaları kazandırmaktı. Çalıştay sırasında anlık fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğrafları sergileyen bir “mutlu duvar” oluşturuldu. Başa çıkma becerileri çalıştayı, katılımcıların olumlu anılarla yeniden bağlantı kurmasına ve dayanıklılık geliştirmesine yardımcı olmak için anlık fotoğrafçılığın faydalarını entegre etti.
Bir süre JRS (Jesuit Refugee Service) adlı bir organizasyon tarafından yönetilen bir alan olan topluluk mutfağında vakit geçirdi. Yararlanıcılara IOM tarafından günde üç öğün yemek sağlanıyordu ancak topluluk mutfağını kullanarak kendi yemeklerini pişirme olanağına sahiplerdi. Yararlanıcılar kendilerini hoş karşılanmış hissediyorlardı ve ülkelerinin mutfağını paylaşmaktan her zaman gurur duyuyorlardı.
Ušivak TRC’deki No Nation Fashion atölyesinde Arapça ve Fransızca çeviri konusunda yardımcı oldu. Burası her yararlanıcının bir giysi tasarlayıp koleksiyona ekleyerek katkıda bulunabileceği bir yerdi. Yararlanıcılara profesyonel dikiş makineleri sağlandı, böylede sıfırdan giysi tasarlayıp dikebiliyorlar veya kendi giysilerini tamir edebiliyorlardı.
Leila, zaman zaman yaşlı vatandaşlar için örgü, dikiş, nakış, resim, dekupaj, yemek pişirme, bahçe işleri, fitness dersi, satranç, domino gibi çeşitli kapalı ve açık hava etkinlikleri ve atölyeleri sunan bir günlük bakım merkezi olan “Zdravo” adlı yaşlı merkezinde gönüllü olarak çalıştı.
Ayrıca BRAVO’nun ortak kuruluş olarak ev sahipliği yaptığı çeşitli AB faaliyetlerine ve Gençlik Değişimlerine katıldı.
Leila, insani yardım faaliyetleriyle dil becerilerini kullanabildi ve yüz yüze tercümanlık konusunda daha da yetkinleşti ve böyle bir bağlamda bu işin zorluğunu daha iyi anladı. Ayrıca kültürel arabuluculuğun tercümanların işinin ayrılmaz bir parçası olduğunu öğrendi. Her gün insan durumlarını incelikle, ılımlılıkla, sorumlulukla ve empatiyle nasıl ele alacağını öğrendi. İşinde en çok hoşuna giden şey, göçmenlerle yaptığı rahat sohbetler ve onların hikayelerini dinlemekti. Onların yanında kendini çok güvende hissediyordu ve yaşadıkları her şeye rağmen gösterdikleri samimiyet ve pozitifliği seviyordu. Mültecilerle bir yıl çalıştıktan sonra, sosyal/insani alanda çalışmanın ne kadar yıpratıcı olduğunu hissetti. İnsan sefaletine maruz kalmanın üstesinden gelebilmek için çok fazla güç gerektiğini fark etti.
Leila’ya özellikle TRC’lerde göçmenlerin zorluklarıyla başa çıkmalarını kolaylaştırdığı, onların kendilerini yalnız hissetmemelerini sağladığı ve insani yardım alanında iyi uygulamalar sergilediği için çok teşekkür ediyoruz.

Leave a Reply

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.