Avrupa Dayanışma Programı projemiz “Bildiğim Bir Yer” ile Saraybosna’da bulunan Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities – BRAVO’ya kısa dönem olarak giden Burhan Satır’ın Bosna izlenimleri:
2 aylık olan gönüllülük projesi için, Mart ayının başında Türkiye’den Saraybosna’ya gittim.
Gidişimle beraber beni çok sıcak ve samimi bir Bravo ailesi karşıladı ve ilk günler, BRAVO tarafından proje ve Saraybosna hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Saraybosna’da denk gelmesi sebebiyle Saraybosna’lı kadınlar için o güne özel çiçek ve çikolatalar dağıtılarak günleri kutlandı. Projenin asıl amacı dezavantajlı bireylerle beraber ortak bir etkinlikte bulunmaktı, ki öylede oldu. 2 farklı klinikte dezavantajlı ve yaşlı bireyler ile bir araya gelip etkinlikler düzenlendi. Bravo ekibi ile dezavantajlı çocuklarla beraber spor ve jimnastik faaliyetlerinde bulunduk.
Her birey gibi yaşama hakkına sahip olan çocukları hayata kazandırmaya çalışmayı amaçlayan bu etkinlikle, çocuklar bir nebze olsun hayata karıştırılmaya çalışıldı.
Yaşlı insanların bir araya gelip farklı aktivitelerde bulunduğu bir diğer klinikte ise, bireylerle gerek sohbet ortamı gerek zihni ve el becerilerini kullanmaya ve el becerilerini geliştirmeye yardımcı olacak el işi aktiviteleri içeren ortak etkinlikler düzenlendi. Bu aktivite de önceki etkinlik amacını yerine getirmek için düzenlendi.
Bir diğer aktivite ise genç kadın futbol maçlarına katılımdı. Maçları oradan izlemek, orada bulunmak bile oldukça keyifli olan bu ortamın backgroundunda görev almak oldukça güzeldi.
Bravo gönüllülerinin Saraybosna’da bulunabilecekleri aktivite için araştırmalara başlandı. Yunus Emre Enstitüsü ile görüşülerek ortak bir aktiviteler planlandı. Bu konuda Türkçe pratik dersleri ve Türk kültürüne ait olan herhangi bir konu üzerine planlanacak olan kurslar (yemek, dans vb.) düşünüldü. Diğer taraftan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Psikoloji ve Sosyoloji bölüm başkanları ile görüşülerek ne gibi ortak bir aktivitelerde bulunabilir diye bilgiler alındı. Psikoloji bölümü ile görüşerek dezavantajlı bireylerle olan iletişimi ortak yürütebilme hakkında gönüllü insanların olabileceği ve bunun planlanması gerektiği konuşuldu.
Bosna Hersek birçok anlamda hayata bakış açımı değiştirdi, Mesleğimi daha çok istekle yapmam gerektiğini, dezavantajlı insanların aslında çok önemli ve değerli insanlar olduklarını bir kez daha anlamama sebep oldu. Ayrıca İngilizcemin ne durumda olduğunu, hangi alanlarda eksikliklerimin olduğunu fark ettirdi. Elimden geldiğince bunları kapatmaya çalıştım ve bunun yanı sıra yeni bir dil öğrenmeye istekli olduğumu fark ettim ancak Rusça ve Boşnakça birbirlerine oldukça benzer bir dil olduğu için detaylı ve dikkatli olmam gerektiğini öğrendim. Aileden ayrı yaşamaya alışkın olsam da tamamen farklı bir ortamda yaşamayı tecrübe ettim. Bu tecrübeleri kazanmamı sağlayan gönderici kuruluş EPEKA ev sahibi kuruluş BRAVO ’ya sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.