Avrupa Dayanışma Programı projemiz “Kanatlarını Aç” ile 8 aylığına Sinop’a gelen Tunuslu Dorsaf Shili memleketine döndü. Tunuslu ortağımız Association Solidarite Echange et Developpement’ın gönderen kuruluş olduğu projede Dorsaf bir çok korona tedbirleri yüzünden engelli çocuklarla faaliyetler yapamadı ama sahipsiz dostlarımız ve Sinop’umuz için bir çok çalışmalar yaptı. Türkçe dersleri aldı. İngilizce dil becerilerini geliştirdi. Dorsaf’ın Sinop’ta neler yaptığını aşağıdaki raporundan okuyabilirsiniz. Dorsaf’a faaliyetinde gösterdiği tüm özverili çalışmalardan ötürü çok teşekkür ediyoruz.
Dorsaf: “Genel olarak gönüllülük ve kültürel değişim deneyimi, özellikle gençler için pek çok faydası olan bir deneyimdir.
ADP projeme 8 Eylül 2020’de Sinop’ta başladım ve 10 Mayıs’ta bitirdim. Gönderen derneğim ASED idi ve EPEKA benim ev sahipliği yapan kuruluşumdu.
Projem dönemi salgın dönemine denk gelse de ASED ile EPEKA arasındaki büyük koordinasyon, hazırlık ve takip çok cesaret vericiydi.
Projemin adı: “Kanatlarını Aç”
Koronaya rağmen, diğer gönüllülerle birlikte çalışkanlığımı gösterdim. Yenilikler yapmamıza ve bazı el sanatları, daha kültürel aktiviteler yapmayı öğrenmemize yardımcı olan İrem Hanım’ın talimatları ve tavsiyeleriyle evde bazı atölye çalışmaları yaptım.
Birbirimizden birçok beceri öğrendik, en önemlisi İngilizcemi nasıl geliştireceğimi öğrendim ve Türkçe dersleri sayesinde biraz Türkçe öğrenme şansı elde ettik.
Bahsetmeye değer olan kazandığım diğer beceri ve yeterlilikler ise kendine güven, zaman ve para kontrolü.
Başkalarının kültürlerini tanımak, sorumluluk duygusunu geliştirmeye ve adaptasyonu ve bir arada yaşamayı teşvik etmeye de yardımcı olur. Farklı zihniyet kültürüne, dine, ırkına rağmen birbirimizi kabul etmeyi ve saygı duymayı öğreniyoruz.
Nasıl bir aile olacağımızı öğreniyoruz.
Başlangıç garip ya da bazı insanlara alışmak zor olabilir ama zamanla ayrılmaz hale gelirsiniz.
Meslektaşlarıma yeniliklerinde yardımcı olurken bazı beceriler öğrenmeye çalıştım ve onlara geleneksel Tunus dokumasının nasıl yapılacağını öğrettim ve bir evcil hayvanın hikayesini anlatan bir kısa film çekmeye çalıştım.
Bu deneyim, hobilerimi uyguladığım ve daha fazla olasılık gördükçe benim için çok faydalı oldu.
Gönüllüler programlarını bitirdikten sonra ayrılırken vedalaşmak bizim için her zaman zor oldu ve benim için de zor oldu. Grup olarak aramızdaki duygusal duyunun büyümesi nedeniyle.
Gönüllüler olarak Sinop’ta konaklama ve harçlık bizim için uygun ve tatmin ediciydi. Bu konuda sorun yaşamadık.
Sonunda bu fırsat için Avrupa Dayanışma Programı’na teşekkür etmek istiyorum. Ve diğer Erasmus projeleriyle daha fazla fırsata sahip olmayı umuyorum. Beni misafir eden EPEKA’ya, bu deneyim ve güvenleri için ASED derneğine çok teşekkür etmek istiyorum.”