EPEKA Türkiye

Merhaba Değerli Okurlar,

EPEKA, Eğitim Programları ve Evrensel ve Kültürel Aktiviteler Derneği’nin baş harflerini temsil ediyor.
Geçtiğimiz yaz Ukrayna’daki eğitim kursunda tanıştığım Stefan Simoncic ile bir senedir değişik projelerde biraya geldik. Stefan, 2008′de Maribor, Slovenya’da kurulmuş olan, oldukça aktif ve Avrupa ve dünya çapında faaliyet gösteren, Scientific and Research association for Art, Cultural-Educational programmes and Technology EPeKa derneğinin proje koordinatörüdür. En son çalıştığımız projede Stefan’ın bana ilginç bir teklifi oldu. “Neden EPEKA Türkiye’yi kurmuyorsun?” Neden kabul etmemeliydim ki? Amaçlarımız, faaliyetlerimiz aynı olacaktı. Öncelikle iki ülke arasında, daha sonra diğer ülkelerin sivil toplum kuruluşlarını da içine alan kültürel, sanatsal, teknolojik ve bilimsel çalışmaları destekleyen projelerde ortak olmak olan, hedeflerimizi belirledik.
Bu derneğin kurulması gereken yer de, tabi ki memleketim Sinop olmalıydı. Çünkü Sinop’ta her ne kadar gerekli sayıda sivil toplum kuruluşu olsa da, Avrupa düzeyinde çok azı boy göstermekteydi. Türkiye’deki bir çok kesim AB imkanlarından yararlanırken, Sinop’a bu pastadan çok az bir pay düşmekteydi. Ben de EPEKA Türkiye’nin kesinlikle memleketim Sinop’ta kurulmasına karar verdim. Zaten mobil olduğum için seyahatlerime Sinop’un da katılmasının benim için hiç bir sakıncası yoktu. Hatta artık memleketim için çalışmanın da vakti çoktan gelmişti.
Hemen kendi amaçlarımı belirledim. Öncelikle içinde eğitim olmalıydı. Eğitim deyince, insanın aklına okul, ders, öğretmen vs. gelir. Hayır, bu öyle okullardaki gibi örgün eğitim olmayacaktı. Yaygın eğitim metotlarıyla her yaştan insana, ihtiyaçları doğrultusunda eğitim imkanları sunmak olmalıydı. Bir de öğrendikleri yeni yeterlikleri yurt dışında uygulayabilmeleri, edindikleri yeni becerilere yabancı dili de ekleyebilmeleri ve farklı kültürlerin oluşturduğu bir ortama ayak uydurabilmelerini sağlamak olmalıydı. Bütün bunları ise AB ve çeşitli uluslararası köklü kuruluşlarının açmış olduğu fonlarla gerçekleştirecektim.
Sıra bu fikri benimle birlikte yürütecek olan kurucu üyeleri bulmaya geldi. Bu da çok zor olmadı. Benim fikirlerime yürekten inanan insanlar bir araya gelerek, Eğitim Programları ve Evrensel ve Kültürel Aktiviteler Derneği – EPEKA, 16 Mart 2012 tarihinde kuruldu. Kurucu üyelerimiz babam Oktay Kuru, annem Sevgi Kuru, çok sevdiğim kardeşim Ömür Saraç, çok sevdiğim ablam Gül Özcanoğlu, ve sevgili arkadaşlarım Dilek Yaşar ve Neslihan Gör ile birlikte EPEKA Türkiye dünyaya geldi. Onlara buradan bana inandıkları ve fikirlerimi benimseyip hayata geçirdikleri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Derneğimiz kurulur kurulmaz, hemen bir AB gençlik projesine başvuruda bulundum. Hiç vakit kaybetmemeliydim. Bununla ilgili gerekli olan prosedürleri yerine getirdim. Dernek çalışanları beni çok iyi anlayacaktır. Dernek yürütmek o kadar da kolay bir iş değildir. Ancak çok zevklidir. Devlet organlarına destek olan STKlar gerçekten halka daha yakındır. Halkın sorunlarını daha net görebilir ve ihtiyaçlarını daha iyi belirleyebilirler. Üstelik bir birey olarak çalışmaktansa, bir kitle halinde çalışmak, birlikten kuvvet doğar felsefesiyle, hem yasaldır hem de güçlüdür. Ayrıca halkın ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek bir toplum hizmetidir.
EPEKA Türkiye, 12 Haziran 2012 tarihinde, ilk genel kurulunu 31 kişi toplayarak yaptı. Üye sayısındaki artışı kurucu üyelerimin fikirlerimizi diğer insanlara yaymaları ve onlara benimsetmeleriyle olduğunu burada söylemeden geçemeyeceğim. Genel kurulumuzda yeni yönetim kadrosu belirlendi ve buna göre başkan ben, yardımcım babam Oktay Kuru, sayman Gül Özcanoğlu, sekreter Ömür Saraç, ve üye Dilek Yaşar oldu.
Gelelim biraz önce EPEKA ile başvurusunu yaptığımdan bahsettiğim AB gençlik projesine. EPEKA Türkiye’nin ilk projesi “Save Our Surroundings – S.O.S.” yani “Çevremizi Koruyalım” projesi Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından hibe almış bulunmaktadır!
28 Ağustos – 5 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan projemizdeki ortaklarımız, tabi ki EPEKA Slovenya ve Ukrayna, Rusya, Ermenistan ve Letonya’daki STKlarının oluşturdukları genç gruplardan meydana gelmektedir. Projede Sinoplu gençlerimize de büyük oranda yer vermeye çalıştım. Amacım daha çok Türk gencinin hiç karşılaşmadıkları çoklu kültürden oluşan bu öğrenme ortamına sokabilmekti. Projenin konusu – adından size çağrışım yapmış olmalı – çevre. Amacımız çevreye en çok ve en uzun süreli zarar veren felaket olan nükleer santral kazaları, nedenleri, nükleer santrallerin artıları ve eksileri ve halkın bu konudaki bilgisini ve görüşlerini almaktır. Bunun için katılımcı gençlere nükleer santraller ile ilgili bilgi verilecek, daha sonra Ukraynalı grup Chernobyl felaketini bizzat yaşayan kişiler olarak, bize bu felaketin 26 yıl aradan sonra hala nelerle karşı karşıya olduklarını anlatacak ve daha sonra da geçen sene Japonya’da meydana gelen Fukushima felaketi ve insanların ve çevrenin neler yaşadıklarını anlatılacaktır. Daha sonra Karadeniz fauna ve florasını daha yakından tanımak amacıyla Aquila Dalış Merkezi ve Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü’nün katkılarıyla, şnorkelle dalış, yelken kullanma becerileri katılımcılara kazandırılacaktır.
Evet Sinop halkı hazırlıklı olun, çünkü içinizden bazıları S.O.S. projesinde, nükleer santrallerle ilgili görüşlerinizi soracak sorularla karşılaşacak. Bunun için projedeki gençler gruplara ayrılarak Sinop’un çeşitli yerlerine dağılacak ve kendilerine ayrılan bölgelerde karşılarına çıkan insanlara bir takım sorular yöneltecekler ve sizi filme alacaklar. Bu film, proje çıktısı olarak kullanılacak ve Sinop’ta kurulacak olan nükleer santralle ilgili halkımızın sesini dünyaya duyurmuş olacaktır. Bu konudaki objektif fikirlerinizi sunmanızı, aktif birer vatandaş olan ve Türkiye’de en çok kitap okunan şehirlerden biri olan Sinop’ta yaşayan, çevreye duyarlı, toplum bilinci oluşmuş, siz sevgili Sinop halkından rica ediyorum. İngilizce bilmeyenler lütfen çekinmesin, fikirlerinizi Türkçe verebilirsiniz.
EPEKA Türkiye durmayacak ve adını bir çok projede ve toplumu ilgilendiren konularda çalışmaya devam edecektir. Üye olmak isteyen, bir fikri olup gerçekleştirmek isteyen, ya da her hangi bir konuda çalışmak isteyen tüm Sinop halkına derneğimizin kapısı açıktır.
EPEKA Türkiye’nin facebook sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.facebook.com/EpekaTurkiye

Saygılarımla,
İrem Ebru Kuru
EPEKA Türkiye
Başkanı

Leave a Reply

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.